Το Άστρος, έδρα του δήμου Κυνουρίας, είναι ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, κτισμένος σε καταπράσινη πεδιάδα. Συνδέθηκε με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς εδώ έγινε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στην οποία ψηφίστηκε το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας.
Η κωμόπολη συνδέθηκε με ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, καθώς εδώ έγινε η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων στην οποία ψηφίστηκε το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας. Αυτό συνετέλεσε σημαντικά στη σύσταση και στην εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους.
Το Άστρος, έδρα του δήμου Κυνουρίας, είναι ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, κτισμένος σε καταπράσινη πεδιάδα. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής, χωρίς να συγκεντρώνει τουριστική κίνηση ανάλογη μ’ αυτήν του Παράλιου Άστρους.
Επί αιώνες η ιστορία του συνδέεται άμεσα με του οικισμού Αϊ Γιάννης (Αγιάννης όπως τον λένε οι ντόπιοι) που απέχει 17 χλμ.
Η πιο όμορφη γειτονιά του Άστρους είναι του δημαρχείου. Αξίζει ένας περίπατος στην πλατεία και στα γύρω σοκάκια στα οποία θα δείτε αρκετά παλιά πετρόκτιστα σπίτια.
Ξεχωριστή συμβολή στην ιστορία του χωριού, όπως και του γειτονικού Αϊ Γιάννη, είχε ο ευεργέτης Δημήτριος Καρυτσιώτης. Το 1789 έκτισε στον Αϊ Γιάννη την πρώτη Σχολή που πήρε το όνομά του, και το 1805 μια δεύτερη στο Άστρος. Δημιούργησε, επίσης, τη Βιβλιοθήκη στον Αϊ Γιάννη. Οι δύο σχολές ήταν υψηλού επιπέδου, με σύγχρονο εποπτικό υλικό και παρείχαν εκπαίδευση σε παιδιά από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και των νησιών.
Το κτίριο της Σχολής του Άστρους έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο. Στο προαύλιό του έγινε από τις 30 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου του 1823 η Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Σ’ αυτό στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας -κυρίως από τη ρωμαϊκή έπαυλη Ηρώδη του Αττικού. (Το μουσείο είναι κλειστό για το 2022, τηλ. 2710 225243).
Στον κάμπο της Θυρέας, περίπου 4 χλμ. έξω από το Άστρος, στον δρόμο προς την Τρίπολη, θα βρείτε τη Μονή Λουκούς (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος). Η περιοχή της Εύας, όπως ονομάζεται, αναφέρεται από τον Παυσανία το 170 ως «η μεγίστη των Θυρεατικών κωμών». Η μονή φαίνεται πως είναι κτισμένη κοντά, ή στη θέση αρχαίου οικισμού. Το καθολικό της οικοδομήθηκε επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 5ου αι. και το όνομά της προέκυψε από τη λατινική λέξη lukus, που σημαίνει ιερό δάσος.
Η επαναστατική δράση των μοναχών ήταν η αιτία που την κατέστρεψε ο Ιμπραήμ, το 1826.
Στον εσωτερικό περίβολο υπάρχουν κατάλοιπα από τον παλαιοχριστιανικό ναό και αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη -όπως κιονόκρανα κορινθιακού και ιωνικού τύπου, κίονες και επιστύλια-, από τη γειτονική ρωμαϊκή έπαυλη.
Το καθολικό του 1117 έχει κεραμοπλαστικό διάκοσμο και αρχαία γλυπτά ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με οκταγωνικό τρούλο. Οι τοίχοι είναι κατάγραφοι με σπουδαίας τέχνης τοιχογραφίες του 16ου αι., πιθανώς έργα των αδελφών Μόσχων. Στη βορειοανατολική γωνιά της αυλής υψώνεται ένας παλιός πύργος.
Διαβάστε για τη ρωμαϊκή έπαυλη Ηρώδη του Αττικού.
Φαράγγι και καταρράκτης Λεπίδας
Το φαράγγι διαρρέει ο χείμαρος Βρασιάτης και απέχει 4 χλμ. από τον Αϊ Γιάννη. Ο μεγάλος καταρράκτης έχει ύψος 70 μέτρα και ο μικρός 45 μ. Σχηματίζουν λιμνούλες με πρασινογάλανα νερά και το τοπίο είναι υπέροχο.
Ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν cannyoning στο φαράγγι και καταρρίχηση με σχοινί (ραπέλ) στους καταρράκτες.
Ήξερες ότι
Το Άστρος απέχει 45 χλμ. από την Τρίπολη και περίπου 170 χλμ. από την Αθήνα.
Τηλέφωνο μονής Λουκούς: 27550 41260.
Find the destination on the interactive map below.
Ενημερωθείτε για ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον προορισμό μέσα από το περιεχόμενο των χρηστών μας
Progettato e realizzato da Cosmote